Tehnologie

Pret cauciuc EPDM (folie EPDM)

Acceptam provocarile clientilor nostri investind in tehnologii noi care sa ne permita confectionarea la dimensiune a membranelor EPDM pentru orice fel de aplicatii.

De la bazine de stocare a apei sau canale de irigatii unde sunt necesare folii EPDM plane de mari dimensiuni livrate intr-o singura bucata pana la membrane tridimensionale pentru anveloparea rezervoarelor cilindrice – acum totul este posibil!

Tehnologia de vulcanizare la presa ne permite sa iti oferim membrana EPDM pe masura planurilor tale, indiferent care ar fi acestea.

Desi necesita o manopera minutioasa si implementarea unor programe de investitii ample am ales pentru clientii nostri solutia tehnica cea mai profesionista – vulcanizarea la presa a EPDM-ului – Hot Bond tocmai pentru a oferi acestui material cu caracteristici exceptionale o manopera pe masura.

presa epdm membranaDoua folii EPDM se aseaza cu o suprapunere de 3 cm una peste cealalta, intre ele se pozitioneaza o banda de cauciuc crud; o presiune de 5 kp/cmp la o temperatura de 200ºC timp de 2 minute realizeaza vulcanizarea benzii si fuziunea celor doua materiale.

Folosind aceasta tehnologie 100% sigura confectionam membrane EPDM la orice dimensiune si forma; elemente tridimensionale cum ar fi colturi, goluri pentru luminatoare sau racorduri cu tevi sunt atasate si vulcanizate respectand cotele proiectului.

 

despaturire membrana epdmMembrana este apoi impachetata si ambalata corespunzator pentru transport; o diagrama de pozitionare si derulare insoteste fiecare membrana pentru a facilita instalarea.

 

 

 

 

Hot Bond vs. Benzi butylice auto-adezive (splice Tape)

Vulcanizarea Hot Bond a membranelor EPDM este un proces executat de echipamente automate operate de factor uman.

Lipirea EPDM-ului cu benzi butylice este o manopera ce poate fi executata doar de personal bine calificat, calitatea imbinarilor fiind conditionata de calitatea factorului uman.

O membrana realizata la dimensiune cu toate detaliile vulcanizate la presa ofera garantia unui produs manufacturat in conditii de atelier cu echipamente automate.

Imbinarea cu benzi auto-adezive a unei membrane EPDM in conditii de santier impune factori climatici adecvati :

  • lipsa umiditatii
  • lipsa vantului si a prafului
  • temperaturi peste 10º C
  • un strat suport plan bine pregatit

De multe ori intrunirea acestor conditii este greu de realizat pe santier, iar calitatea lipiturilor are de suferit.

Vulcanizarea la presa a membranelor EPDM creaza o fuziune a celor doua materiale, rezultatul fiind stabil chimic si avand proprietati mecanice identice cu cele ale materialului.

Benzile auto-adezive folosesc principiul reactiilor chimice de aceea nerespectarea etapelor tehnologice precum si depozitarea in conditii inadecvate a materialelor (ferite de razele soarelui la temperaturi sub 25ºC) produc vicii semnificative manoperei executate.

– Executarea membranelor conform specificatiilor proiectului in conditii de atelier permite optimizarea pierderilor de material.

– Utilizarea unor role cu latimi standard si lipirea membranei pe santier cu benzi auto-adezive genereaza pierderi din debitare ce se  reflecta in costul final al proiectului.

Instalarea unei membrane confectionate la dimensiune se poate face in timp record indiferent de conditiile climatice.

Imbinarea cu benzi butylice a unor membrane EPDM croite in conditii de santier poate fi anevoioasa si conditionata de factori climatici.